Ontmoetingstegels op het Raadhuisplein

Het Raadhuisplein vormt het kloppend hart van de stad. Het bestuurlijk centrum is er gevestigd en er wordt wekelijks de warenmarkt gehouden. Ook zijn hier regelmatig allerlei festiviteiten. Begin 2000 werd gestart met de herinrichting van het stadscentrum van Zevenaar. De nieuwe bestrating van het plein vertoont een diagonaal patroon dat afgeleid is van de belijning en de ‘knopen’ op de gevel van het gemeentehuis. Op de plek van deze ‘knopen’ in de bestrating zijn de kunsttegels geplaatst.

Aan de beeldend kunstenaars Maria Ikonomopoulou en Tienke van der Werf heeft de gemeente opdracht verleend voor het ontwerpen en vervaardigen van de 76 betonnen kunsttegels van 50×50 centimeter voor het nieuwe Raadhuisplein. De betrokkenheid en inbreng van bewoners heeft bij het ontwerpen van de tegels een grote rol gespeeld. De ontmoetingstegels op het Raadhuisplein verbeelden het verhaal van honderd gedachten en herinneringen van mensen uit Zevenaar. Beelden die oproepen tot nieuwe ontmoetingen met het verleden en in het heden en de toekomst.

De beeldend kunstenaars hebben een selectie gemaakt uit het aangeleverde materiaal, dat zij hebben gecomponeerd tot een weloverwogen kunstwerk, waarin het thema Ontmoeting en de uitgangspunten zichtbaar blijven. Want uitgangspunt was de inbreng door de Zevenaarse bevolking. In het kader van de herinrichting van het stadscentrum vond 16 mei 2001 de onthulling van dit kunstwerk plaats door de wethouders Netty Klomp en Theo van den Konink. De beide kunstenaars hebben in opdracht van de gemeente de tegels gemaakt met daarin gegoten elementen met tekstflarden, tekeningen of combinaties daarvan die zijn bedacht door de bewoners van Zevenaar. Het geheel heeft, volgens de gemeente, mede door de keuze van het materiaal een duurzame en stijlvolle uitstraling gekregen. De gemeente noemt de ontmoetingstegels ‘een unieke kunsttoepassing met een hoog participatiegehalte’. Het kunstwerk benadrukt volgens haar dat het Raadhuisplein een gemeenschappelijke openbare ruimte voor alle Zevenaarse inwoners is, die door de tijd heen zal blijven uitnodigen tot ontmoeting en communicaties.

Ontmoetingstegels op het Raadhuisplein Zevenaar

Bronnen

  • De Gelderlander, 17 mei 2001
  • Gemeente Zevenaar, Ontmoetingstegels op het Raadhuisplein (Zevenaar, 2001)
  • Documentatiecollectie Zevenaar, inv. nr. 162