Huis Bingerden

De eerste vermelding van het landgoed Bingerden dateert uit 970, als het door graaf Wichman van Hameland wordt geschonken aan het klooster op de Elterberg. Het hof werd in het desbetreffende document het hof te Bingart genoemd. Later wordt het goed eigendom van de aartsbisschop van Keulen en vanaf 1336 is er sprake van een geslacht van Bingerden. Vanaf 1660 is het landgoed in eigendom van de familie die het momenteel nog in bezit heeft. Door huwelijk is het hof vanaf 1931 in handen van de familie van Weede.

Het huidige huis Bingerden dateert uit 1958. In de nacht van 4 op 5 april 1945 werd het oorspronkelijke gebouw door de Duitsers in brand gestoken. De bijgebouwen bleven gespaard. Onder leiding van architect Canneman is tussen 1956 en 1958 een kleinere versie van het originele gebouw herbouwd.

Het huis is beroemd vanwege de historische tuinen. Al in 1660 beschikte het landgoed over een formele tuin aan de linkerkant van het huis met de bijnaam ‘het stijve tuintje’, een naam die tot op heden voor dat gedeelte van de tuin wordt gebruikt. In 1791 werden de tuinen met een gracht in Engelse landschapsstijl aangelegd door de Duitse landschapsarchitect J.P. Posth. De tuin bestaat uit zes delen van in totaal negen hectare. De huidige eigenaren stellen sinds 1996 het landgoed gedurende één weekend per jaar in juni open voor publiek tijdens de Internationale Kwekerijdagen.

Huis Bingerden te Angerlo

Bronnen