Carnaval in Zevenaar

Zevenaar (oftewel Boemelburcht tijdens de carnavalsdagen) kent een jarenlange traditie van carnaval vieren. Officieel begint het de zaterdag vóór Aswoensdag; om 14.00 uur vindt dan de opening plaats van het carnaval op het Raadhuisplein. De burgemeester van Zevenaar draagt voor vier dolle dagen de Stadssleutel over aan de Stads- en Jeugdprins. Zij onthullen gezamenlijk de Boemel waarna aansluitend de openingsreceptie plaatsvindt in de Burgerstraat van het gemeentehuis. In de avonduren bezoeken de Stadsprins en zijn gevolg, samen met het bestuur van de stichting Gemeenschappelijk Zevenaars Karnaval Boemelburcht een carnavalsvereniging. Op zondag start om 13.00 uur de Boemelparade, een bonte stoet die door het centrum trekt.

De gemeente Zevenaar telt meerdere carnavalsverenigingen met ieder een eigen onderkomen of residentie: De Griethtreejers (op het Grieth), De Nachtuulen (Oud-Zevenaar), Paljas (Zevenaar), de Schuumneuzen (Babberich), de Deurdouwers (Angerlo), de Toetenburgers (Ooy) en de Boemelaars (Zevenaar).

De Schuumkoppen (Zevenaar), de Buutenbeentjes (Zevenaar) en de De Batavijven (Zevenaar) zijn opgeheven.

In 1969 werd een samenwerkingsverband van de verschillende Zevenaarse carnavalsverenigingen opgericht met als doel het behartigen van de belangen van deze verenigingen: de Stichting Gemeenschappelijk Zevenaars Karnaval, vanaf 2010 genoemd Boemelburcht. In 1971 werd de eerste gezamenlijk optocht georganiseerd: de Boemelparade.

Carnaval in Zevenaar Boemelburcht

Bronnen

  • Gemeentegids Zevenaar 1984
  • Gezamenlijk Zevenaars Karnaval, Pretgazet, editie 2004.
  • http://www.boemelburcht.info/, d.d. 13-01-2014
  • Documentatiecollectie Zevenaar