Oranjefeesten in Doesburg

Koninginnedag en andere belangrijke dagen rond het koningshuis zoals kroningsfeesten en regeringsjubilea zijn in Doesburg altijd reden tot volksfeesten geweest. Zeker vanaf het einde van de 19e eeuw waren Oranjefeesten een reden tot massaal feestvieren. Vanaf 1910 werden de feesten in Doesburg georganiseerd door de vereniging Oranje en Doesburg.

Naast een officieel gedeelte met toespraken en defilé’s, werden en worden de feesten gevierd met verschillende muziekuitvoeringen, optochten en volksfeesten. In 1919 bijvoorbeeld bestond het programma van de Oranjefeesten onder andere uit kinderfeesten, een concert op het Marktplein en een optocht van de schoolkinderen. Daarnaast werden verschillende wedstrijden georganiseerd, zoals in tonnetjessteken, gevelversiering, aardappelschillen, mastklimmen en versierde rijwielen. En ook in 2009 vormden muziek, verschillende wedstrijden, kinderactiviteiten en presentaties van plaatselijke verenigingen de belangrijkste onderdelen van de Koninginnedagviering.

Ook de bezoeken van leden van het koninklijk huis aan Doesburg waren doorgaans een reden tot feestvieren. Op 8 september 1924 werden Koningin Wilhelmina en prins Hendrik tijdens een rondrit door de Achterhoek in Doesburg onthaald door 1000 zingende schoolkinderen. De gymnastiekverenigingen brachten een vandaalsaluut, verschillende koren zongen liederen en uiteraard kreeg de koningin meerdere bloemen aangeboden. Het mooiste Oranjemoment vormt voor Doesburg ongetwijfeld het bezoek van de koninklijke familie aan Doesburg en Zutphen tijdens Koninginnedag 1998.

Oranjefeesten Doesburg

Bronnen

  • Fotocollectie Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg, Foto doos F1-18 (3175)
  • J.W. Petersen, Met vlag en wimpel. Een herinneringsalbum gewijd aan driekwart eeuw “Doesburg en Oranje” 1910-1985, (Doesburg, 1985)
  • www.doesburgenoranje.nl (website Vereniging Oranje en Doesburg)