Aanslag op de Makro vestiging in Duiven

In de nacht van 17 op 18 december 1986 brandde het filiaal van de Makro op het industrieterrein Nieuwgraaf in Duiven volledig af. Rond 1 uur ’s nachts werd de brand gemeld door de automatische brandmelders. De brand verspreidde zich razendsnel en negen brandweerkorpsen uit de wijde omgeving werden opgetrommeld. In totaal 140 brandweerlieden probeerden de vlammenzee te blussen maar al snel werd duidelijk dat het pand als verloren moest worden beschouwd. De schade aan het pand en de voorraden werd geschat op tientallen miljoenen guldens.

De aanslag werd opgeëist door RaRa (Revolutionaire Anti-Racistische Actie). RaRa was een Nederlandse pressiegroep die tussen 1984 en 1993 actief was en door zijn acties veel schade heeft toegebracht waarbij echter nooit doden of zwaargewonden zijn gevallen. De acties hadden tot doel om bedrijven ertoe te brengen om hun handelsactiviteiten in Zuid-Afrika te staken. RaRa was namelijk een actief tegenstander van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. De Makro werd gekozen als doelwit omdat de eigenaar van het bedrijf, de Steenkolen Handelsvereniging (SHV) van Paul van Fentener van Vlissingen, ook vestigingen in Zuid-Afrika had opgezet. Ook andere bedrijven waren een doelwit voor aanslagen door RaRa, zoals Shell.

De groep heeft meerdere aanslagen gepleegd op vestigingen van de Makro. Als eerste brandde op 17 september 1985 het filiaal in Duivendrecht af. Ruim een jaar later volgde de brand in Duiven, een maand later gevolgd door een aanslag in Nuth. Na deze aanslag besloot de SHV zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, mede omdat de Britse verzekeringsmaatschappij alle verzekeringen van de Makro ingetrokken had uit angst voor meer aanslagen.

Aanslag Makro Duiven

Bronnen