Het gemeentewapen en vlag van de gemeente Doesburg

Wapen

Op 7 oktober 1818 besloot de Hoge Raad van de Adel dat gemeente Doesburg het onderstaande gemeentewapen mocht dragen. Het wapen was al langere tijd in gebruik, zodat het officiƫle besluit luidde dat de stad Doesborgh in het gebruik van haar wapen werd bevestigd.

Het wapen bestaat uit een rood (keel) schild waarop een Romeinse burcht met drie torens staat afgebeeld. De zilverkleurige burcht wordt afgebeeld voorzien van kantelen en schietgaten. In beide bovenhoeken staat een halve maan. Het schild wordt aan de bovenzijde gedekt met een gouden kroon met vijf bladeren.

De Romeinse burcht blijkt al vanaf de 15e eeuw in het stadswapen voor te komen. Een duidelijk reden voor de afbeelding van een burcht in het wapen is er niet. Het zou een verwijzing kunnen zijn naar de legende dat Drusus de stichter van Doesburg zou zijn. Daarvoor bestond het wapen uit maansikkel op een ruitsgewijs gearceerd veld. Op het oudst bekende stadszegel uit 1290 staat een ander wapen met onder andere een naar rechts gekeerde halve maan. De halve maan maakt dus aanzienlijk langer onderdeel uit van het stadswapen dan de burcht.

Wapen Doesburg

Vlag

Op 30 december 1964 werd de gemeentevlag ingesteld. Op deze vlag kreeg de halve maan (ook wel wassenaar genoemd) een prominente plek. De vlag bestaat uit drie horizontale banen, met van boven naar beneden de kleuren wit, rood en wit, waarvan de hoogten zich verhouden als 1:2:1. De middelste rode baan bevat een naar rechts gekeerde gele wassende maan.

Vlag Doesburg

Bronnen