![]()
|
Een inheems-Romeinse nederzetting in Wehl
Tijdens het bouwrijp maken van het bestemmingsplan Hessenveld werden door amateur-archeologen veel aardewerk scherven opgeraapt. Deze scherven waren voornamelijk tevoorschijn gekomen bij het graven van de wegcunetten en de sleuven voor diverse leidingen. Opvallend daarbij was dat de meeste scherven dateerden uit de eerste eeuwen van onze jaartelling.
Allereerst werden er grondboringen gedaan om eventueel oude bewoningslagen op te sporen. Vervolgens heeft een graafmachine enkele proefsleuven gegraven. Daarbij haalt men de door het ploegen verstoorde bovenlaag weg. De sporen van vroegere bewoning werden toen zichtbaar. Men moet dan denken aan paalgaten van huizen, afvalkuilen, waterputten en hutkommen, een deels in de grond ingegraven werkplaats.
Derde en vierde eeuw na Christus
In de opgravingcampagne met de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek uit Amersfoort werd in 1993 het oostelijk gedeelte van de nederzetting blootgelegd. Het jaar daarop werd door de amateur-archeologen de nederzetting aan de westkant onderzocht.
Ook zijn er waterputten en vele tientallen meters erfafscheiding aangetroffen. Als bijzondere vondsten kunnen een houtskoolmeiler en een houten ladder genoemd worden. "Kruukskes met as"
Van dit boek zijn nog slechts enkele exemplaren beschikbaar voor een bedrag van EUR 15,50 exclusief EUR 3,72 verzendkosten. Wilt u het boek bestellen, maakt u het totaalbedrag (EUR 19,22 per boek) dan over op rekening 1572.62.359 ten name van de H.A.S. te Drempt onder vermelding van "Kruukskes" en uw naam en adresgegevens. Het boek wordt u dan zo spoedig mogelijk toegezonden. Meer informatie over het boek is te verkrijgen bij info@liemersverleden.nl. |